NUEVO: REVISION 2013 MAPA RUIDOS CASTELLON

Está a exposición pública la revisión del plan acústico municipal de 2007. Consulta los documentos pinchando en este enlace.

domingo, 23 de mayo de 2010

Ecologisme Positiu / Ecologismo Positivo

 

Levante – 22-05-2010    (versiones en valenciano y en castellano)

Tribuna

ECOLOGISME POSITIU

Enric Nomdedéu.

L'any 1983 la mítica Petra KelIy va aterrar a Tenerife, i com ambaixadora de l'ecopacifisme va participar en la redacció del «Manifiesto de Tenerife». Una mena de carta fundacional de l'ecologisme polític hispà. Fins aleshores, l'ecologisme havia estat un incipient moviment social. Des d'aquell moment, i amb la fundació la franquícia espanyola de Die Grünen, feien el salt a la política. Amb fortuna desigual, passaria el mateix en eixa dècada a un bon grapat de països europeus.

Al País Valencià, a la dècada dels 80 van aparèixer un grapat de partits que es reclamaven ecologistes. En alguns hi van militar ecologistes històrics. Altres ecologistes, continuaren militant en diferents partits progressistes, sovint també en el valencianisme. Però la proliferació de formacions verdes va servir també per que no pocs aventurer polítics usaren una marca que semblava tenir una certa acceptació al mercat electoral.

Després no va ser així. Amb ben poques excepcions, i sempre en l'àmbit.local, cap llista verda va aconseguir mai representació.

En els 90, i ara també, les marques verdes han buscat aixopluc en coalicions electorals on són els socis menors, que aporten un logo simpàtic i ben pocs vots. Per això també algunes doctrines caduques es reciclen en ecologistes.

La revolució ecològica que semblava albirar-se fa 30 anys, ha mort d'èxit. El mediambientalisme, la sostenibilitat, han amarat, en major o menor grau, tots els partits. Tots. I sobretot, han influït poderosament en la legislació. És obvi que no esta tot fet, és obvi que queda molt camí per caminar, molts vicis que canviar, molts costums per evolucionar ... però resulta impossible negar l'evidència.

Personalment pense que l'ecologia és una cosa massa seriosa per deixar-la exclusivament en mans dels ecologistes. O el valencianisme agafa la bandera de la sostenibilitat, sense complexos, o quedara en mans dels que en fan una visió ideològica estreta. Hem de ser un contrapunt a l'ecologisme conservador, que diu no a tot i ho paralitza tot sense impulsar res.

Nosaltres tenim vocació de govern, volem governar les ciutats i el país, i volem governar de forma responsable i sostenible. Però no es poden fer truites sense trencar ous. Hem de prendre decisions. Els ecologistes han dit no a l'energia nuclear, reclamant energies alternatives, però han posat mil problemes als parcs eòlics, i a no pocs horts solars. De vegades perquè els voltors han patit la mala tria del lloc, d'altres perquè preocupava que davall els panells solars no s'hi podien plantar naps.

Nosaltres no ens podem permetre eixe luxe. No podem fer una crítica sense donar una alternativa. Sinó, mai passarem de fer un discurs d'oposició. I l'oposició i la vocació del no, sempre és conservadora. Sempre vol conservar les coses en un status quo inacceptable per als que pretenem el progrés social. El no sistemàtic no permet avançar.

L'ecologisme que proposem és l'ecologisme racional. El que es preocupa de les condicions en les que cal fer les obres, no el que s'ocupa d'impedir-les. És el que aposta per la sostenibilitat ecològica, però també per l'econòmica, creant riquesa, creant llocs de treball, creant oportunitats.

Estic segur de que Petra Kelly, que era una idealista pragmàtica, una dona culta, preparada i amb vocació de fer coses, no només d'impedir que feren les que no li agradaven, compartiria la necessitat d'un mediambientalisme positiu. Ella va deixar dit: «tothom vol tornar a la natura, però ningú vol fer-ho a peu». I és que calen infraestructures. Tot simplement cal fer-les passar per on toca i com toca. El discurs del no, és conservador i bloqueja. Cal aprendre a dir sí, a ser positius.

Tribuna

ECOLOGISMO POSITIVO

Enric Nomdedéu.

En el año 1983 la mítica Petra KelIy aterrizó en Tenerife, y como embajadora del ecopacifismo participó en la redacción del «Manifiesto de tenerife». Una especie de carta fundacional del ecologismo político hispano. Hasta entonces, el ecologismo había sido uno incipiente movimiento social. Desde ese momento, y con la fundación la franquicia española de Die Grünen, hacían el salto a la política. Con fortuna desigual, pasaría lo mismo en ésa década a un buen puñado de países europeos.

Al País Valencià, a la década de los 80 aparecieron un puñado de partidos que se reclamaban ecologistas. En algunos militaron ecologistas históricos. Otros ecologistas, continuaron militando en diferentes partidos progresistas, a menudo también en el valencianismo. Pero la proliferación de formaciones verdes sirvió también para que no pocos aventureros políticos usaran una marca que parecía tener una cierta aceptación en el mercado electoral.

Después no fue así. Con bien pocas excepciones, y siempre en el ámbito local, ninguna lista verde consiguió nunca representación.

En los 90, y ahora también, las marcas verdes han buscado cobijo en coaliciones electorales donde son los socios menores, que aportan uno logo simpático y bien pocos votos. Por ello también algunas doctrinas caducas se reciclan en ecologistas.

La revolución ecológica que parecía avistarse hace 30 años, ha muerto de éxito. El medioambientalismo, la sostenibilidad, han empapado, en mayor o menor grado, todos los partidos. Todos. Y sobre todo, han influido poderosamente en la legislación. Es obvio que no está todo hecho, es obvio que queda mucho camino para caminar, muchos vicios que cambiar, muchas costumbres para evolucionar ... pero resulta imposible negar la evidencia.

Personalmente pienso que la ecología es una cosa demasiado seria para dejarla exclusivamente en manos de los ecologistas. O el valencianismo coge la bandera de la sostenibilidad, sin complejos, o quedará en manos de los que tienen una visión ideológica estrecha. Tenemos que ser un contrapunto al ecologismo conservador, que dice no a todo y lo paraliza todo sin impulsar nada.

Nosotros tenemos vocación de gobierno, queremos gobernar las ciudades y el país, y queremos gobernar de forma responsable y sostenible. Pero no se pueden hacer tortillas sin romper huevos. Tenemos que tomar decisiones. Los ecologistas han dicho no a la energía nuclear, reclamando energías alternativas, pero han puesto mil problemas a los parques eólicos, y a no pocos huertos solares. A veces porque los buitres han sufrido la mala elección del lugar, otros porque preocupaba que bajo los paneles solares no se podían plantar nabos.

Nosotros no podemos permitirnos ese lujo. No podemos hacer una crítica sin dar una alternativa. Sino, nunca pasaremos de hacer un discurso de oposición. Y la oposición y la vocación del no, siempre es conservadora. Siempre quiere conservar las cosas en un status quo inaceptable para los que pretendemos el progreso social. El no sistemático no permite avanzar.

El ecologismo que proponemos es el ecologismo racional. El que se preocupa de las condiciones en las que es preciso hacer las obras, no el que se ocupa de impedir las. Es el que apuesta por la sostenibilidad ecológica, pero también por la económica, creando riqueza, creando puestos de trabajo, creando oportunidades.

Estoy seguro de que Petra Kelly, que era una idealista pragmática, una mujer culta, preparada y con vocación de hacer cosas, no sólo de impedir que hicieran las que no le gustaban, compartiría la necesidad de un medioambientalismo positivo. Ella dijo: «todo el mundo quiere volver a la naturaleza, pero nadie quiere hacerlo a pie». Y es que se necesitan infraestructuras. Simplemente es preciso hacerlas pasar por donde toca y como toca. El discurso del no, es conservador y bloquea. Es preciso aprender a decir sí, a ser positivos.

No hay comentarios: