Artículo de Albert Punsola, publicado en la revista THEKNOS (nº 146, de octubre de 2010, página 25 a 29), del Colegio de Ingenieros Técnicos Industriales de Barcelona). Texto en castellano a continuación del original.
Del so al Soroll
THEKNOS – octubre-2010 - ALBERT Punsola / Texto
Per una mena de rutina col·lectiva s’ha tendit a associar el silenci a l’avorriment. En canvi, no hi ha gaire unanimitat a l’hora de determinar quan un so esdevé molest. Les variables són múltiples i els punts de vista, diversos. Els estudis acústics aporten objectivitat a aquestes discussions i s’han convertit en una eina fonamental per a la prevenció de la contaminació acústica i la resolució dels conflictos que se’n deriven. D’altra banda, tímidament, la societat està començant a comprendre que una nova cultura del so és possible.
Malgrat la sensació d’immediatesa que proporciona l’audició, sentir és un procés complex. La percepció d’un so és el resultat de la interacció de dos sistemes: l’auditiu perifèric (l’orella), responsable de captar el so, i l’auditiu central, configurat pels nervis auditius i el cervell. L’audició és, doncs, una suma de processos fisiològics i psicològics. Les freqüències de les ones sonores determinen un llindar inferior (infrasons) i un llindar superior (ultrasons) més enllà dels quals no hi ha audibilitat. A banda d’aquestes característiques generals, cadascú capta d’una manera pròpia els diferents elements del so com ara la intensitat, el to (greus i aguts), el timbre o la durada.
Robert Barti, expert en acústica, confirma que “hi ha un important component subjectiu en la percepció”. Com distingir el so del soroll? Una de les definicions més àmpliament acceptades de Soroll –indica Barti– és “aquell so que ens molesta”.
Què és el so?
El so és una sensació percebuda pels òrgans auditius que respon a una successió de canvis de pressió en un medi (gas, líquid o sòlid) provocats per una vibració.
La propagació del so es fa a través de les ones sonores.
Quan es produeix un so hi ha una transmissió d’energia però no de matèria. Les ones sonores es mouen a diferent velocitat segons el medi en què es transmeten. En l’aire, a 0 °C, l’energia de les ones sonores es propaga a una velocitat de 331m/s; en l’aigua a 8 °C a 1.435 m/s; i en l’acer, a 5.000 m/s. Per tant, algunes característiques pròpies d’aquests medis influeixen en la propagació, com per exemple la densitat.
ESTUDI I MESURA DEL SO
La subjectivitat en la percepción del so no contradiu la necessitat de disposar d’uns paràmetres objectius que serveixin per determinar si el so produït en un indret altera les condicions normals del medi i si és molest i perjudicial per a les persones. Quan això succeeix, estem davant d’un episodi de contaminación acústica. La sensació subjectiva dels afectats és només un punt de partida, però serà un estudi el que permetrà confirmar si el so és soroll, o no, segons els paràmetres establerts en la llei.
Els estudis acústics, que poden realitzar els professionals, entre ells els enginyers tècnics industrials, es porten a terme en diverses circumstàncies. La més habitual és quan l’administració ha de donar la llicència per a una activitat econòmica. Per exemple, dintre dels tràmits per obtenir el permís municipal per obrir un restaurant. L’objectiu és reduir fins al mínim les possibilitats que la nova activitat generi molèsties. Té, per tant, un caràcter preventiu. Una altra circumstància es dóna quan sorgeix un conflicte per molèsties que ja s’han produït i la part afectada encarrega un estudi acústic com a prova del que està denunciant. La casuística és àmplia: litigis entre veïns; entre veïns i propietaris de locals d’oci nocturn; entre veïns i l’administració pels efectes d’una infraestructura; etc. Finalment, com apunta l’enginyer Ricardo Ordaz, amb vint anys d’experiència en aquest camp, “també caldrà fer estudis en aquelles situacions en què es consideri que la qualitat ambiental acústica tingui una importància primordial”. Aquesta importància que pot venir determinada pel criteri d’una administració. Per exemple, l’Ajuntament de Barcelona no exigeix estudi acústic per atorgar la cèdula d’habitabilitat però el de València sí que ho fa.
Alguns estudis acústics es fan de manera teòrica i altres hi incorporen una part empírica: els mesuraments. Sebastián Sánchez, enginyer de l’empresa especialitzada en sonòmetres Brüel &Kjaer, explica el motiu: “L’ideal seria poder fer sempre mesuraments, però per portar-los a terme cal emetre un so des d’un punt i veure com es rep en un altre punt, per exemple, en el pis que està just a sobre del local on tindrà lloc una activitat; el que passa és que no sempre et deixen entrar”. L’estudi de caire teòric analitza les condicions del lloc i de l’aïllament, les posibles vies de transmissió del so, així com el tipus d’activitat que s’hi ha de desenvolupar. “Com més factors es tinguin en compte i més acuradament es faci l’anàlisi, més es pot preveure el que passarà amb una certa garantia”, assenyala Sánchez. “Entre aquests factors –apunta Ricardo Ordaz– es troben sostres, parets, terres, etc.”.
Els estudis purament teòrics són més freqüents quan l’objectiu és la prevenció tot i que, evidentment, introduirhi la part empírica reforçaria la finalitat preventiva. En canvi, té poc sentit no fer mesuraments in situ quan es tracta de dirimir un conflicte. Per mesurar bé, cal coneixement, mètode i els instruments adequats. El Servei de Lloguer d’Aparells de Mesura (www.cetib.cat/slam) del CETIB facilita aquestes eines. Tanmateix, Barti considera que no és tan senzill “perquè el so és una realitat molt complexa, amb molts matisos”. La seva visió es basa en el fet que les mesures s’efectuen en un moment determinat en el temps i no es recull l’evolució acústica real d’un indret en un període més llarg.
SOROLL, TEMPS I SALUT
De fet, el temps és un factor important amb relació a l’exposició a una font de soroll. Segons Barti, “la contaminación acústica no és només una qüestió de nivell, sinó de la qualitat sonora que ve definida per un conjunt de paràmetres com l’evolució temporal del so”. Tots nosaltres hem experimentat en alguna ocasió, després d’estar exposats breu ment a un nivell de soroll excessiu, la sensación d’un xiulet a l’orella, que més tard o més d’hora acaba desapareixent. Es tracta d’un desplaçament temporal del llindar d’au dició, que ens fa més difícil sentir que abans. Quan l’ex posició és molt llarga, ens podem trobar amb un desplaçament permanent del llindar. Les conseqüències són lesions definitives que poden portar a una pèrdua total d’audició.
Dintre del sistema auditiu no s’han de menystenir els efectes de la contaminación acústica sobre la comunicació interpersonal. La interferència del soroll sobre la informació verbal pot provocar accidents laborals. Però hi ha una llarga llista d’efectes no auditius. A més de 60 dB es dilaten les pupil·les i s’accelera el parpelleig. Tam bé ho fa el pols i es produeixen taquicàrdies alhora que augmenta la pressió arterial, apareixen el mal de cap i la tensió muscular. A més de 85 dB, disminueix la secreció gàstrica i augmenten els nivells de colesterol i dels triglicèrids, amb el consegüent risc cardiovascular. En malalts amb problemes cardiovasculars o arteriosclerosi, els sorolls forts i sobtats poden arribar a causar un infart. En diabètics, l’elevació de la glucèmia pot ocasionar complicacions mèdiques a llarg termini. Altres efectes documentats del soroll excessiu són l’insomni, la fatiga, la manca de concentració i de memòria, l’estrès, l’ansietat, la irritabilitat i agressivitat, i la inhibició sexual.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va ser el primer organisme internacional que va posar damunt la taula les conseqüències del Soroll excessiu, catalogat com a contaminació l’any 1972. El soroll no té repercussions materials en el medi ni genera residus, però no per això els efectes negatius sobre la salut són menys importants. Sovint la persistència del soroll al llarg del temps l’acaba convertint en una mena de remor de fons a la qual ja no es concedeix importància.
IGNORÀNCIA O DESÍDIA?
Sovint es vincula l’existència de contaminació acústica als models de vida i, fins i tot, a la identitat col·lectiva. Lluís Gallardo, advocat, s’ha especialitzat a defensar les víctimes del soroll i és membre i portaveu de l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCCA). Li agrada recordar que “en més d’una ocasió, per desacreditar la nostra feina, ens han dit que ens volíem carregar la cultura del país”. L’especialista en acústica Robert Barti té una opinió molt clara en aquest debat: “No veig que l’estil de vida sigui la qüestió, es pot viure al carrer i parlar a les terrasses, però no cal fer-ho a crits. El problema és d’educació”. Gallardo creu que l’objectiu principal de la seva tasca com a advocat “no és només lluitar contra la molèstia, sinó sobretot contra la ignorància de la societat”. Barti matisa aquesta ignorància: “Avui la majoria de la gent disposa d’informació sobre els danys de l’exposició continuada al soroll, però molts tendeixen a pensar que a ells no els passarà res”. Una ignorància acompanyada de desídia?
Moltes fonts d’informació situen Espanya com el segon país més sorollós del món. Segons Gallardo, aquest ti pus d’afirmacions no són comprovables. Més que pensar en estadístiques, prefereix treballar “perquè hi hagi més coneixement i cons ciència sobre el tema”. D’un temps ençà, això està passant.
Entre el 2000 i el 2002 van començar a augmentar les denúncies. Paral·lelament s’ha anat creant un cert volum de jurisprudència favorable a les víctimes del soroll. El 2004 es va produir un punt d’inflexió quan el Tribunal Europeu de Drets Hu mans va condemnar Espanya per inhibir-se devant les reclamacions d’una veïna de València que va patir durant anys el setge sonor de nombrosos locals d’oci. L’Estat va haver de pagar i, a més, el Tribunal va dir que s’havia produït una violació de l’article 8 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i Llibertats Fonamentals de 1950, que Espanya havia ratificat el 1979. L’article 8 parla del dret al respecte de la vida privada familiar. El Tribunal va posar en relleu en la sentència l’especificitat d’aquest dret: “concebut no només com el dret a un simple espai físic, sinó també com el dret a gaudir amb tota tranquil·litat d’aquest espai”. Segons dades de Gallardo, cap altre estat d’Euro pa no ha rebut una amonestación en aquests termes.
RESPONSABILITAT I ACCIÓ
De cada mil queixes que rep l’ACCCA en un any, se’n tramiten un 10% i d’aquest percentatge entre el 75% i el 80% dels casos es guanyen. Hi ha tres tipologies: molèsties causades pels veïns (la major part), per locals i per activitats a la via pública. Gallardo creu que, si bé les coses han canviat, queda encara molt per fer. Com a obstacles destaca que els estàndards d’aïllament establerts pel Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) són baixos i que aïllar és car. Assenyala directament la classe política “per la por que té a actuar en aquest tema”. Igualment, assegura que, encara que sembli mentida, “el govern identifica l’existència de soroll com un indicador del dinamisme econòmic”. Barti coincideix en el fet que “bona part de la responsabilitat recau en l’administració”, i sosté que “cal millorar molt les exigències constructives a Espanya amb relació al Soroll i això inclou el CTE”. Per la seva part, Sebastián Sánchez defensa el CTE perquè “ha introduït la verificació com una forma de comprovar que efectivament s’ha construït amb els paràmetres que ell mateix assenyala”. Subratlla el fet que, com a mínim, “ara hi ha un marc de referència per a la nova edificació”.
És cert que no ens trobem en una situació òptima, tal com va destacar l’informe especial del Síndic de Greuges de 2007 amb una diagnosis encara vàlida el 2010. Tanmateix el marc normatiu és suficient per fer minvar la contaminació acústica. Per aquesta raó, el Síndic va instar les administracions a desplegar amb més intensitat totes les disposicions legals. La complexitat de la qüestió demana, però, esforç en tots els àmbits. A gran escala, en una millor ordenació del territorio (aeroports, autopistes, activitats industrials). Pel que fa als edificis s’haurà de pensar en com actuar sobre el gran parc immobiliari que no es veu afectat pel CTE. A l’espai públic urgeixen fórmules imaginatives que conciliïn civisme i diversió, sense matar la cultura. Potser creant-ne una de nova amb un paisatge sonor més saludable.
Nivells de soroll
- 10 a 30 dB és un nivell de soroll molt baix. Aquí s’inclouen des de la respiració tranquil·la, la remor de les fulles dels arbres, l’ambient normal de biblioteques i museus o una conversa en veu baixa. La percepció és gairebé de silenci.
- De 30 a 50 dB és un nivell baix. A les zones residencials hi ha uns 40 dB. En aquest interval també hi trobem la música d’una ràdio a volum habitual o una conversa normal.
- De 55 a 75 dB és ja un nivell de soroll considerable. Per exemple, una aspiradora en funcionament genera uns 65 dB. Un carrer amb molt trànsit arriba als 70 dB, igual que el trànsit per una autopista o uns nens cridant.
- De 75 a 100 dB és un nivell alt. En un embús es poden generar uns 90 dB de soroll. En aquest interval es poden incloure una moto sense tub d’escapament o el metro quan arrenca o quan arriba a l’estació.
- De 100 a 130 dB és un nivell molt alt. Dins d’una discoteca estem a uns 110 dB, les trepadores generen 120 dB, igual que el clàxon dels vehicles. Un concert de rock se situaria igualment en aquesta franja. 130 dB és el soroll d’un jet quan s’enlaira.
- A partir de 140 dB l’oïda humana entra al llindar del dolor. Als 150 dB es pot produir una perforació del timpà. Als països de la UE, prop de 113 milions de persones es troben exposades a nivells de soroll ambiental per damunt del LEQ (nivell de pressió acústica equivalent) de 65 dB, límit de tolerància al soroll establert per l’OMS.
Servei de Lloguer d’Aparells de Mesura del CETIB: www.cetib.cat/slam
Del sonido al Ruido
THEKNOS – octubre-2010 - ALBERT Punsola / Texto
Por una especie de rutina colectiva se ha tendido a asociar el silencio al aburrimiento. En cambio, no hay mucha unanimidad a la hora de determinar cuándo un sonido se convierte en molesto. Las variables son múltiples y los puntos de vista, varios. Los estudios acústicos aportan objetividad a estas discusiones, se han convertido en una herramienta fundamental para la prevención de la contaminación acústica y la resolución de los conflictos que se derivan. Por otra parte, tímidamente, la sociedad está empezando a comprender que una nueva cultura del sonido es posible.
A pesar de la sensación de inmediatez que proporciona la audición, sentir es un proceso complejo. La percepción de un sonido es el resultado de la interacción de dos sistemas: el auditivo periférico (el oído), responsable de captar el sonido, el auditivo central, configurado por los nervios auditivos y el cerebro. La audición es, pues, una suma de procesos fisiológicos y psicológicos. Las frecuencias de las ondas sonoras determinan un umbral inferior (infrasonidos) y un umbral superior (ultrasonidos) más allá de los que no hay audibilidad. Aparte de estas características generales, cada uno capta de una manera propia los diferentes elementos del sonido como la intensidad, el tono (graves y agudos), el timbre o la duración.
Robert Barti, experto en acústica, confirma que "hay un importante componente subjetivo en la percepción". ¿Cómo distinguir el sonido del ruido? Una de las definiciones más ampliamente aceptadas de Ruido -indica Barti- es "aquel sonido que nos molesta".
¿Qué es el sonido?
El sonido es una sensación percibida por los órganos auditivos que responde a una sucesión de cambios de presión en un medio (gas, líquido o sólido) provocados por una vibración.
La propagación del sonido se realiza a través de las ondas sonoras.
Cuando se produce un sonido hay una transmisión de energía pero no de materia. Las ondas sonoras se mueven a diferente velocidad según el medio en que se transmiten. En el aire, a 0 ° C, la energía de las ondas sonoras se propaga a una velocidad de 331m/s, en el agua a 8 ° C a 1.435 m / s, y en el acero, a 5.000 m / s. Por lo tanto, algunas características propias de estos medios influyen en la propagación, como por ejemplo la densidad.
ESTUDIO Y MEDIDA DEL SONIDO
La subjetividad en la percepción del sonido no contradice la necesidad de disponer de unos parámetros objetivos que sirvan para determinar si el sonido producido en un lugar altera las condiciones normales del medio y si es molesto y perjudicial para las personas. Cuando esto sucede, estamos ante un episodio de contaminación acústica. La sensación subjetiva de los afectados es sólo un punto de partida, pero será un estudio lo que permitirá confirmar si el sonido es ruido, o no, según los parámetros establecidos en la ley.
Los estudios acústicos, que pueden realizar los profesionales, entre ellos los ingenieros técnicos industriales, se llevan a cabo en diversas circunstancias. La más habitual es cuando la administración debe dar la licencia para una actividad económica. Por ejemplo, dentro de los trámites para obtener el permiso municipal para abrir un restaurante. El objetivo es reducir hasta el mínimo las posibilidades que la nueva actividad genere molestias. Tiene, por tanto, un carácter preventivo.
Otra circunstancia se da cuando surge un conflicto por molestias que ya se han producido y la parte afectada encarga un estudio acústico como prueba de lo que está denunciando. La casuística es amplia: litigios entre vecinos, entre vecinos y propietarios de locales de ocio nocturno, entre vecinos y la administración por los efectos de una infraestructura, etc. Finalmente, como apunta el ingeniero Ricardo Ordaz, con veinte años de experiencia en este campo, "también habrá que hacer estudios en aquellas situaciones en que se considere que la calidad ambiental acústica tenga una importancia primordial". Esta importancia que puede venir determinada por el criterio de una administración. Por ejemplo, el Ayuntamiento de Barcelona no exige estudio acústico para otorgar la cédula de habitabilidad pero el de Valencia sí lo hace.
Algunos estudios acústicos se hacen de manera teórica y otros incorporan una parte empírica: las mediciones. Sebastián Sánchez, ingeniero de la empresa especializada en sonómetros Brüel & Kjaer, explica el motivo: "Lo ideal sería poder hacer siempre mediciones, pero para llevarlos a cabo hay que emitir un sonido desde un punto y ver cómo se recibe en otro punto, por ejemplo, en el piso que está justo encima del local donde tendrá lugar una actividad, lo que pasa es que no siempre te dejan entrar ". El estudio de carácter teórico analiza las condiciones del lugar y del aislamiento, las posibles vías de transmisión del sonido, así como el tipo de actividad que se debe desarrollar. "Cuanto más factores se tengan en cuenta y más cuidadosamente se haga el análisis, más se puede prever lo que pasará con una cierta garantía", señala Sánchez.
"Entre estos factores-apunta Ricardo Ordaz-se encuentran techos, paredes, suelos, etc.". Los estudios puramente teóricos son más frecuentes cuando el objetivo es la prevención aunque, evidentemente, introducir en la parte empírica reforzaría la finalidad preventiva. En cambio, tiene poco sentido no hacer mediciones in situ cuando se trata de dirimir un conflicto.
Para medir bien, hay conocimiento, método y los instrumentos adecuados. El Servicio de Alquiler de Aparatos de Medida (www.cetib.cat / slam) del CETIB facilita estas herramientas. Sin embargo, Barti considera que no es tan sencillo "porque el sonido es una realidad muy compleja, con muchos matices". Su visión se basa en que las medidas se efectúan en un momento determinado en el tiempo y no se recoge la evolución acústica real de un lugar en un periodo más largo.
RUIDO, TIEMPO Y SALUD
De hecho, el tiempo es un factor importante con relación a la exposición a una fuente de ruido.
Según Barti, "la contaminación acústica no es sólo una cuestión de nivel, sino de la calidad sonora que viene definida por un conjunto de parámetros como la evolución temporal del sonido". Todos nosotros hemos experimentado en alguna ocasión, después de estar expuestos breve mente a un nivel de ruido excesivo, la sensación de un pitido oreja, que más tarde o más temprano termina desapareciendo. Se trata de un desplazamiento temporal del umbral de ave condición, que nos hace más difícil sentir que antes.
Cuando el exposición es muy larga, nos podemos encontrar con un desplazamiento permanente del umbral. Las consecuencias son lesiones definitivas que pueden llevar a una pérdida total de audición.
Dentro del sistema auditivo no hay que desdeñar los efectos de la contaminación acústica sobre la comunicación interpersonal. La interferencia del ruido sobre la información verbal puede provocar accidentes laborales. Pero hay una larga lista de efectos no auditivos. A más de 60 dB se dilatan las pupilas se acelera el parpadeo. También lo hace el polvo y se producen taquicardias vez que aumenta la presión arterial, aparecen el dolor de cabeza y la tensión muscular. Además de 85 dB, disminuye la secreción gástrica y aumentan los niveles de colesterol y los triglicéridos, con el consiguiente riesgo cardiovascular. En enfermos con problemas cardiovasculares o arteriosclerosis, los ruidos fuertes y súbitos pueden llegar a causar un infarto. En diabéticos, la elevación de la glucemia puede ocasionar complicaciones médicas a largo plazo. Otros efectos documentados del ruido excesivo son el insomnio, la fatiga, la falta de concentración y de memoria, el estrés, la ansiedad, la irritabilidad y agresividad, y la inhibición sexual.
La Organización Mundial de la Salud (OMS) fue el primer organismo internacional que puso sobre la mesa las consecuencias del Ruido excesivo, catalogado como contaminación en 1972. El ruido no tiene repercusiones materiales en el medio ni genera residuos, pero no por ello los efectos negativos sobre la salud son menos importantes. A menudo la persistencia del ruido a lo largo del tiempo la acaba convirtiendo en una especie de ruido de fondo a la que ya no se concede importancia.
IGNORÀNCIA O DESIDIA?
A menudo se vincula la existencia de contaminación acústica a los modelos de vida y, incluso, a la identidad colectiva. Lluís Gallardo, abogado, se ha especializado en defender a las víctimas del ruido y es miembro y portavoz de la Asociación Catalana Contra la Contaminación Acústica (ACCCA). Le gusta recordar que "en más de una ocasión, para desacreditar nuestro trabajo, nos han dicho que nos queríamos cargar la cultura del país". El especialista en acústica Robert Barti tiene una opinión muy clara en este debate: "No veo que el estilo de vida sea la cuestión, se puede vivir en la calle y hablar en las terrazas, pero no hay que hacerlo a gritos. El problema es de educación ". Gallardo cree que el objetivo principal de su labor como abogado "no es sólo luchar contra la molestia, sino sobre todo contra la ignorancia de la sociedad".
Barti matiza esta ignorancia: "Hoy la mayoría de la gente dispone de información sobre los daños de la exposición continuada al ruido, pero muchos tienden a pensar que a ellos no les pasará nada". Una ignorancia acompañada de desidia?
Muchas fuentes de información sitúan a España como el segundo país más ruidoso del mundo. Según Gallardo, este tipo de afirmaciones no son comprobables. Más que pensar en estadísticas, prefiere trabajar "para que haya más conocimiento y conciencia ciencia sobre el tema". De un tiempo a esta parte, esto está pasando.
Entre 2000 y 2002 comenzaron a aumentar las denuncias. Paralelamente se ha ido creando un cierto volumen de jurisprudencia favorable a las víctimas del ruido.
En 2004 se produjo un punto de inflexión cuando el Tribunal Europeo de Derechos Hu manos condenó España para inhibirse ante las reclamaciones de una vecina de Valencia que sufrió durante años el asedio sonoro de numerosos locales de ocio. El Estado tuvo que pagar y, además, el Tribunal dijo que se había producido una violación del artículo 8 del Convenio Europeo para la Protección de los Derechos Humanos y Libertades Fundamentales de 1950, que España había ratificado en 1979 . El artículo 8 habla del derecho al respeto de la vida privada familiar. El Tribunal puso de relieve en la sentencia la especificidad de este derecho: "concebido no sólo como el derecho a un simple espacio físico, sino también como el derecho a disfrutar con toda tranquilidad de este espacio ". Según datos de Gallardo, ningún otro estado de Europa no ha recibido una amonestaciones en estos términos.
RESPONSABILIDAD Y ACCIÓN
De cada mil quejas que recibe el ACCCA en un año, se tramitan un 10% y de este porcentaje entre el 75% y el 80% de los casos se ganan.
Hay tres tipologías: molestias causadas por los vecinos (la mayor parte), por locales y por actividades en la vía pública. Gallardo cree que, si bien las cosas han cambiado, queda aún mucho por hacer. Como obstáculos destaca que los estándares de aislamiento establecidos por el Código Técnico de la Edificación (CTE) son bajos y que aislar es caro.
Señala directamente la clase política "por el miedo que tiene a actuar en este tema". Igualmente, asegura que, aunque parezca mentira, "el gobierno identifica la existencia de ruido como un indicador del dinamismo económico". Barti coincide en que "buena parte de la responsabilidad recae en la administración", y sostiene que "hay que mejorar mucho las exigencias constructivas en España con relación al Ruido y esto incluye el CTE". Por su parte, Sebastián Sánchez defiende el CTE porque "ha introducido la verificación como una forma de comprobar que efectivamente se ha construido con los parámetros que él mismo señala". Subraya el hecho de que, como mínimo, "ahora hay un marco de referencia para la nueva edificación".
Es cierto que no nos encontramos en una situación óptima, tal y como destacó el informe especial del Síndic de Greuges de 2007 con una diagnosis aún válida en 2010. Sin embargo el marco normativo es suficiente para disminuir la contaminación acústica. Por esta razón, el Síndic instó a las administraciones a desarrollar con más intensidad todas las disposiciones legales. La complejidad de la cuestión pide, pero, esfuerzo en todos los ámbitos. A gran escala, en una mejor ordenación del Territorio (aeropuertos, autopistas, actividades industriales). En cuanto a los edificios habrá que pensar en cómo actuar sobre el gran parque inmobiliario que no se ve afectado por el CTE. En el espacio público urgen fórmulas imaginativas que concilien civismo y diversión, sin matar la cultura. Quizá creando una nueva con un paisaje sonoro más saludable.
Niveles de ruido
- 10 a 30 dB es un nivel de ruido muy bajo. Aquí se incluyen desde la respiración tranquila, el rumor de las hojas de los árboles, el ambiente normal de bibliotecas y museos o una conversación en voz baja. La percepción es casi de silencio.
- De 30 a 50 dB es un nivel bajo. En las zonas residenciales hay unos 40 dB. En este intervalo también encontramos la música de una radio a volumen habitual o una conversación normal.
- De 55 a 75 dB es ya un nivel de ruido considerable. Por ejemplo, una aspiradora en funcionamiento genera unos 65 dB. Una calle con mucho tráfico llega a los 70 dB, al igual que el tráfico por una autopista o unos niños gritando.
- De 75 a 100 dB es un nivel alto. En un atasco se pueden generar unos 90 dB de ruido. En este intervalo se pueden incluir una moto sin tubo de escape o el metro cuando arranca o cuando llega a la estación.
- De 100 a 130 dB es un nivel muy alto. Dentro de una discoteca estamos a unos 110 dB, las trepadoras generan 120 dB, al igual que el claxon de los vehículos. Un concierto de rock se situaría igualmente en esta franja. 130 dB es el ruido de un jet cuando despega.
- A partir de 140 dB el oído humano entra en el umbral del dolor. A los 150 dB se puede producir una perforación del tímpano. En los países de la UE, cerca de 113 millones de personas están expuestas a niveles de ruido ambiental por encima del LEQ (nivel de presión acústica equivalente) de 65 dB, límite de tolerancia al ruido establecido por la OMS.
Servicio de Alquiler de Aparatos de Medida del CETIB: www.cetib.cat/Slam
No hay comentarios:
Publicar un comentario