EFECTES INDESITJATS DE LA PROHIBICIÓ DE FUMAR ALS ESTABLIMENTS PÚBLICS
La policia tem una allau de conflictes entre fumadors i veïns de bars
-
Ara que els locals estan insonoritzats, el soroll surt al carrer amb la llei del tabac, lamenta un cap policial
-
Els municipis no preveuen plans específics i els hostalers anuncien recursos contra les denúncies
El Periódico - 1 de maig del 2011 - MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / FERRAN COSCULLUELA / Barcelona / Girona
Hostalers i associacions de veïns feia temps que avisaven. Ara, després d'un abril particularment calorós --la primera quinzena, estiuenca--, també les policies locals alerten dels problemes de convivència que poden esclatar els pròxims mesos. El soroll causat per la presència de fumadors als carrers de les zones d'oci, expulsats dels bars per la llei antitabac, pot ser origen, asseguren, de molts conflictes.
Clients d'un bar de la zona del Born, a Barcelona, aprofiten el descans del partit Reial Madrid-Barça de dimecres passat per sortir a fumar un cigarret a les portes del local. ÁLVARO MONGE
No és una qüestió menor, insisteixen els implicats. L'Associació de Caps de Policia Local de Girona ha començat a analitzar com abordarà el problema, que multiplica els fronts contra els quals han de lluitar els agents. "No només és pel soroll. Moltes vegades, la gent surt a fumar al carrer amb les begudes que estan consumint al local, fet que ens obliga a intervenir quan hi ha ordenances que ho prohibeixen", explica Ignasi López, secretari de l'associació i cap de la policia local d'Olot (Garrotxa).
També José Luis Gargallo, inspector en cap de la policia municipal de Salou (Tarragonès), tem el pitjor. Després de molts anys de treballar per la convivència entre veïns i turistes en aquesta localitat de la Costa Daurada, "ara, que ja s'havia aconseguit insonoritzar locals i aplicar horaris raonables per a tothom, el soroll surt al carrer", adverteix.
Els propietaris de bars, locals musicals i altres establiments d'oci nocturn no volen ser els que acabin pagant els plats trencats. En alguns llocs, sobretot de zones turístiques i on no hi ha possibilitat d'instal·lar terrasses, "els conflictes es podrien multiplicar per deu", diu Joaquim Boadas, secretari general de Fecasarm, la federació catalana d'associacions d'activitats recreatives musicals.
EFECTOS INDESEADOS DE LA PROHIBICIÓN DE FUMAR EN LOS ESTABLECIMIENTOS PÚBLICOS
La policía teme un alud de conflictos entre fumadores y vecinos de bares
-
Ahora que los locales están insonorizados, el ruido sale a la calle con la ley del tabaco, lamenta un jefe policial
-
Los municipios no prevén planes específicos y los hosteleros anuncian recursos contra las denuncias
El Periódico - 1 de mayo del 2011 - MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / FERRAN COSCULLUELA / Barcelona / Girona
Hosteleros y asociaciones de vecinos llevaban tiempo avisando. Ahora, tras un abril particularmente caluroso --la primera quincena, veraniega--, también las policías locales alertan de los problemas de convivencia que pueden estallar los próximos meses. El ruido causado por la presencia de fumadores en las calles de las zonas de ocio, expulsados de los bares por la ley antitabaco, puede ser origen, aseguran, de numerosos conflictos.
Clientes de un bar de la zona del Born, en Barcelona, aprovechan el descanso del partido real Madrid-Barça del miércoles pasado para salir a fumar un cigarrillo a las puertas del local. ÁLVARO MONGE
No es un asunto menor, insisten los implicados. La Associació de Caps de Policia Local de Girona ha empezado a analizar cómo abordará el problema, que multiplica los frentes contra los que tienen que luchar los agentes. "No solo es por el ruido. En muchas ocasiones, la gente sale a fumar a la calle con las bebidas que están consumiendo en el local, lo que nos obliga a intervenir cuando hay ordenanzas que lo prohíben", explica Ignasi López, secretario de la asociación y jefe de la policía local de Olot (Garrotxa).
También José Luis Gargallo, inspector jefe de la policía municipal de Salou (Tarragonès), se teme lo peor. Tras muchos años trabajando por la convivencia entre vecinos y turistas en esa localidad de la Costa Daurada, "ahora, que ya se había conseguido insonorizar locales y aplicar horarios razonables para todos, el ruido sale a la calle", advierte.
Los propietarios de bares, locales musicales y otros establecimientos de ocio nocturno no quieren ser quienes acaben pagando los platos rotos. En algunos lugares, sobre todo de zonas turísticas y donde no hay posibilidad de instalar terrazas, "los conflictos podrían multiplicarse por diez", sostiene Joaquim Boadas, secretario general de Fecasarm, la federación catalana de asociaciones de actividades recreativas musicales.
No hay comentarios:
Publicar un comentario